Miért váltsuk le a Windows XP-t



A Windows XP idén ünnepli 13. születésnapját

A Windows XP bővített terméktámogatása idén április 8-án végleg megszűnt, ami azt jelenti, hogy előreláthatólag nem lesz több hivatalos biztonsági frissítés ehhez az operációs rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a jövőben felfedezett biztonsági rések már nem kerülnek befoltozásra, így az XP-t futtató számítógépeket potenciális veszélyforrásnak, időzített bombának tekinthetjük, használatuk nem javasolt. Jelenleg körülbelül a PC-k 20-25%-a futtat Windows XP-t, Kínában a PC-k közel fele. Bár fizetős cégre szabott támogatás még elérhető az XP-khez és a Windows XP Embedded Edition még 2016-ig támogatott, ezek a javítások már nem érintik a többi XP-s gépet.

Sajnos a jövőben felbukkanó biztonsági frissítések nem helyettesíthetők tűzfalakkal vagy szokványos vírusvédelmi megoldásokkal, mivel ezek használata nem védi a felhasználókat az ilyen biztonsági rések kihasználása ellen. A cikk írásának időpontjában még csak egy exploittal rendelkező nyilvános sérülékenység van, ami ezeket a gépeket érinti, de sokan úgy vélik, hogy a feketepiacon több betárazott XP sérülékenység vár arra, hogy gazdát cseréljen.

A Proyet javaslata, hogy mihamarabb frissítsék az érintett gépeket frissebb operációs rendszerre, vagy ha ez nem megoldható célszoftverek miatt, úgy érdemes ezeket a gépeket leválasztani a hálózatról.