IT hálózati betörésteszt



Mi az IT betörésteszt?


A betörés teszt, illetve más néven az etikus hack valójában egy biztonsági beavatkozás valamely vállalat IT rendszerébe a kritikus biztonsági rések feltárása, illetve a rosszindulatú támadások csökkentése érdekében.

A vállalatok informatikai biztonsága sohasem lehet tökéletes. Folyamatos fenyegetettségnek, támadásnak vannak kitéve. Szerencsére a támadások nagy része a tűzfalaknak és a rendszeres frissítéseknek köszönhetően legtöbbször felkészülten éri a hálózati eszközöket.
Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az általunk felállított védelmi rendszer megfelel a követelményeknek és ellátja a feladatát? Például megpróbálunk átjutni rajta. Ezt a módszert nevezzük betöréstesztnek vagy etikus hackelésnek.

Az etikus hacker rendelkezik mindazzal a tudással, amellyel a klasszikus hacker. A próbabetörés ellenőrzött körülmények között zajlik, és a számítógépes bűnözők eszköztárát és logikáját követi.
A betörésteszt a rendszer hatékony védelmét, biztonságosabbá tételét szolgálja.

Vállalti vezetők, akinek fontos a szervezet informatikai rendszerének biztonsága, végeztessenek rendszeres betörésteszt vizsgálatokat független szakértőkkel.

A betörésteszt menete

Első fázisban sor kerül az információk (alkalmazottak, vezetők neve, telefonszáma, gazdasági adatok) gyűjtésére. Ezt követően a begyűjtött adatok felhasználásával a hálózati, valamint a hálózaton keresztül elérhető eszközök sérülékenységei kerülnek felderítésre. Az adatok begyűjtése után megkezdődik a támadás. A támadás eredményei alapján jelentés készül, így pontos képet lehet felállítani a rendszer gyengeségeiről. A sérülékenység megállapítása után, megerősítő intézkedéseket kell bevezetni. A betörés teszt segít a megfelelő ellenintézkedés kiválasztásában.

A betörés teszt alapvető IT biztonsági módszer, költséghatékonysága mellett, jelentősen hozzájárul az adott szervezet biztonságához, eredményességhez és hatékonysághoz.